Békés Márton büszke rá, hogy a könyvét egy szélsőjobboldalisága miatt titkosszolgálati megfigyelés alatt álló német politikus is olvassa

külföld
január 23., 11:00

Békés Márton, a NER egyik főideológusa azzal büszkélkedett a Facebookon, hogy Nemzeti blokk című könyvének német változatát Björn Höcke, az AfD türingiai vezetője méltatja.

Screenshot Békés Márton posztjáról
photo_camera Screenshot Békés Márton posztjáról Forrás: Békés Márton/Facebook

A politikusra a szeptemberi tartományi választás legesélyesebb miniszterelnök-jelöltjeként hivatkozott. Ebben igaza is van, az AfD-t ugyanis éppen 31 százalékra mérik Türingiában, míg a második CDU-t csak 20 százalékra. Az AfD előretöréséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Békés Márton
photo_camera Békés Márton Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Békés azonban azt már elfelejtette kontextusba helyezni, hogy kicsoda is pontosan Höcke.

Ő az, aki 2017-ben arról beszélt egy drezdai sörcsarnokban, hogy eljött az ideje a háború után kialakult politikai konszenzussal szembeni leszámolásnak. Ez alatt azt értette, hogy véget kell vetni a holokauszt miatt szégyenkező megemlékezéseknek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Németország évtizedek óta újra és újra bűnösnek vallja magát a náci korszakban történtek miatt. A Berlin belvárosában állított holokauszt-emlékművet pedig szégyennek nevezte.

De szintén ő az, aki 2020 óta titkosszolgálati megfigyelés alatt áll szélsőjobboldali nézetei miatt. Az alkotmányvédelmi hivatal vezetője az AfD-n belül működő, Höcke által vezetett Szárny elnevezésű platformról azt mondta, hogy azért kell megfigyelni, mert szélsőséges, Németország szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedése elleni tevékenységet folytat.

Björn Höcke
photo_camera Björn Höcke Fotó: JENS SCHLUETER/AFP

Höcke egyébként a Békés által megosztott posztjában többször is megdicséri Orbán Viktor rendszerét. Többek között a nemzeti konzultációkkal és a békemenetekkel is példálózik, amikor azt akarja bizonyítani, hogy Magyarországon miért jobb minden, mint hazájában.

Végül arra jut, hogy a NER stratégiáját át lehet ültetni Németországba, viszont a folyamat szükségszerűen sokáig fog tartani, mert a németek identitását már megtörte a globalista neoliberalizmus.

A NER egyik főideológusa tehát azzal büszkélkedik, hogy egy szélsőjobboldalisága miatt titkosszolgálati megfigyelés alatt álló német politikus az ő, NER működését elemző könyvéből hoz példákat arra, milyen módszereket alkalmazna, ha pártjával hatalomra kerülne.