Alkotmányvédelmi megfigyelés alá vették a német szélsőjobboldali párt egyik csoportját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Alkotmányvédelmi megfigyelés alá vették a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik platformját, a Szárny (Der Flügel) elnevezésű tömörülést - jelentették be csütörtökön Berlinben a szövetség alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetői.

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a nemzetbiztonsági szolgálat tájékoztatóján kiemelte, hogy "a szélsőjobboldaliság és a szélsőjobboldali terror" a demokráciát fenyegető legnagyobb veszély Németországban, az AfD ügyében 2019 elején elkezdett előzetes elemzések pedig kimutatták, hogy a Szárny elnevezésű platform szélsőjobboldali.

Hozzátette, hogy a nagyjából hétezer embert összefogó platform két vezetője, Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi parlamenti (Landtag-) frakcióvezetője és Andreas Kalbitz, a brandenburgi Landtag AfD-frakciójának vezetője is kétségkívül szélsőjobboldali beállítottságú politikus.

Björn HöckeFotó: JENS SCHLUETER/AFP

A platform működését "bizonyítottan szélsőséges törekvések" jellemzik, ezért alkotmányvédelmi megfigyelés alá veszik - mondta Thomas Haldenwang, aki a tájékoztatón a többi között felidézte, hogy Björn Höcke szégyenletes emlékműnek nevezte a második világháborúban legyilkolt európai zsidók előtt tisztelgő berlini emlékművet.

Aláhúzta: a BfV döntése "üzenet a demokrácia ellenségeinek" arról, hogy határozott ellenlépésekkel kell számolniuk.

Joachim Seeger, a szolgálat szélsőjobboldali szerveződésekkel foglalkozó osztályának vezetője kiemelte, hogy a Szárny szélsőséges törekvései Németország "szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedése" ellen irányulnak.

Thomas Haldenwang és Joachim Seeger egyaránt hangsúlyozta, hogy a Szárny meghatározó befolyást gyakorol az AfD politikájára. Felidézték a többi között a pért egyik társelnöke, Alexander Gauland azon nyilatkozatait, amelyek szerint a Szárny nem jobbra tolja az AfD-t, hanem a párt közepét képviseli.

A BfV döntése azt jelenti, hogy titkosszolgálati eszközökkel, például telefonok lehallgatásával és beépített emberekkel követhetik nyomon az AfD platformjának további tevékenységét. A Bundestagban képviselettel rendelkező pártok körében ilyen még nem fordult elő. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó