Kaminski fia szerint apját akarata ellenére orrán át táplálják a börtönben

külföld
január 23., 17:32

Mariusz Kaminski fia, Kacper szerint a volt lengyel belügyminisztert akarata ellenére egy orron keresztül bevezetett gyomorszondával, nem pedig infúzióval kényszertáplálják a börtönben, miután Kaminski 15 napja éhségsztrájkot folytat.

Arról, hogy Kaminski esetében a bíróság elrendelte a kényszertáplálást, a múlt héten Andrzej Duda elnök számolt be a davosi Világgazdasági Fórumon. A család arról értesült, hogy a kényszertáplálást kedd délelőtt indítják el, írta Kaminski fia, Kacper az X közösségi felületen.

„Az orvos azt közölte apámmal, hogy a legembertelenebb módszert, az orron keresztül bevezetett szondát alkalmazzák, annak ellenére, hogy apám az infúziós táplálásba egyezett bele” - áll a bejegyzésben.

A kényszertáplálás alkalmazását megerősítette kedden a Politikai Foglyok Védelmi Bizottsága (KOWP) nevű szervezet, amely Kaminski, valamint az ellenzéki Jog és Igazságosság másik bebörtönzött képviselője, Maciej Wasik január 9-én történt letartóztatása után alakult meg.

A lengyel igazságügyi tárca hétfő este azt közölte, hogy az 58 éves Mariusz Kaminskit a közép-lengyelországi Radom városának börtönéből a helyi kórház sürgősségi osztályára szállították. Maria Ejchart igazságügyi miniszterhelyettes kedden a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva az mondta, a kórházban Kaminskit „egy megszokott eljárás keretében” megvizsgálták, de nem volt életveszélyes állapotban.

Kacper Kaminski aznap a médiával közölte: apja cukorbeteg, a sürgősségi osztályra alacsony vércukorszint és alacsony pulzusszám miatt került. Azóta Kaminskit állítólag visszaszállították a börtön kórházába. A lengyel jog szerint a kényszertáplálás az éhségsztrájkoló elítélteknél csak akkor alkalmazható, ha állapotuk életveszélyes.

Andrzej Duda elnök, aki január 11-én másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményezett Kaminski és Wasik ügyében, „minél gyorsabb” cselekvést szorgalmazott ez ügyben Adam Bodnar igazságügyi miniszternél és főügyésznél.

Kamińskit és Wąsikot 2015 márciusában nem jogerősen 3 évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal betöltésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2007-ben a korrupcióellenes hivatal vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélést követtek el. Andrzej Duda röviddel a 2015-ös hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket.

De a legfelsőbb bíróság 2023 júniusában új eljárást rendelt el. Decemberben a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kamińskit és Wąsikot.

Az ítélet után Szymon Hołownia, az alsóház elnöke megfosztotta Kamińskit és Wąsikot a képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit január elején érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája. (MTI)