Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok, legalább hatvanan megsérültek

háború
január 23., 15:46

Ukrajna két legnagyobb városát, Kijevet és Harkivot rakétázta keddre virradóra az orosz haderő, a légicsapásokban heten meghaltak, legalább hatvanan megsérültek. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka tájékoztatatása szerint az éjszaka folyamán 41 eszközt lőttek ki ukrajnai célpontokra, a légvédelem 21-et tudott megsemmisíteni. Kijev három kerületét érte találat, több lakóépület kigyulladt, egy ember meghalt, több gyerek megsérült, közölte Vitalij Klitschko polgármester.

photo_camera Fotó: PAVLO PAKHOMENKO/NurPhoto via AFP

Harkivban összedőlt egy többemeletes lakóház a találatot követően, Ihor Terehov polgármester szerint nem tudni, hogy rekedtek-e, és ha igen, hányan a romok alá. A városban hatan meghaltak, közel negyvenen megsérültek.

photo_camera Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

A NATO 1,1 milliárd dollár értékű szerződést írt alá 155 milliméteres tüzérségi lövedékek beszerzéséről, hogy támogatni tudja Ukrajnát, jelentette be kedden a szövetség főtitkára. A háború kimenetele függ a lőszermennyiségtől, figyelmeztetett Jens Stoltenberg.

"Ezért fontos, hogy a szövetségesek feltöltsék saját készleteiket, miközben továbbra is támogatjuk Ukrajnát. Támogatjuk Ukrajnát azokkal a rendszerekkel, fegyverekkel és lőszerekkel, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy szuverén, független országként győzni tudjon. Mert nem hagyhatjuk, hogy Putyin elnök győzzön Ukrajnában, ez tragédia lenne az ukránok számára és veszélyes mindannyiunkra nézve”

- mondta az Euronews beszámolója szerint.