Véletlenül kiderült, hogy Pintér Sándornak tavaly titokban havi 462 ezer forinttal nőtt a fizetése

belföld
január 23., 05:39

Tavaly márciusban 17,5 százalékos fizetésemelést kapott Pintér Sándor belügyminiszter, és ugyanennyivel nőtt a BM államtitkárainak keresete is – írja a 24.hu kormány a honlapjára feltöltött adatlapok alapján.

photo_camera Pintér Sándor a 2023-as rendőrnapon
Fotó: Kristóf Balázs/444

Ez azt jelenti, hogy Pintér fizetése 3 094 800 forintra nőtt, a havi 462 000 forintos emelés egyébként annyi, mint amennyi egy átlagos jövedelem volt októberben Magyarországon (nem átlagjövedelem, hanem a jövedelmek közötti legnagyobb, úgynevezett mediánérték). Az államtitkárok 346 ezerrel többet vihetnek haza március óta, így havi bruttó 2,321 millió forint az illetményük.

A fizetésemelés elég nagy titokban történt, és nem lehet tudni, hogy minden miniszter és államtitkár fizetése ekkor és ennyivel nőtt-e. A többi minisztérium ugyanis nem tett közzé ilyen adatot, és a lap megkeresésére sem válaszoltak, így az most közérdekű adatkéréssel igyekszik megtudni a minisztériumi legfelsőbb vezetők keresetének és esetleges tavalyi béremelésének mértékét. A Miniszterelnöki Kormányiroda korábban eléggé megtévesztően választ egy adatkérésükre, amiből úgy tűnt, hogy 2023 júliusától egyetlen kormánytagnak, illetve államtitkárnak nem nőtt a fizetése („az adatigénylésében jelzett 2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt”, írták.)

Azért a július 1-jét hangsúlyozták, mert egy 2022-es jogszabály szerint Orbán Viktor valóban minden év júliusában emelheti ennek a körnek a fizetését. Ez a szabály csak ettől az évtől lép életbe – így tavaly még tavasszal kaphattak fizetésemelést azok, akiknek a bérét, nagy szerencséjükre, nem az uniós pénzek sorsához kötötték.