Az ukránok elismerték, hogy ők lőtték le az IL-76-ost

háború
január 24., 17:08

„Moszkva nem figyelmeztette Ukrajnát, hogy biztosítania kell szerda reggel Belgorod térsége légterének biztonságát”, ezért lőtték le az orosz légierő IL-76-osát, közölte az ukrán hírszerzés. Hangsúlyozták: bár az oroszok szerint ukrán hadifoglyok voltak a repülőn, nem rendelkeznek semmilyen biztos információval arról, hogy mit vagy kiket szállított a gép.

Kijev semmiféle tájékoztatást nem kapott arról, hogy milyen útvonalon és milyen járművekkel szállítják a tervezett fogolycserére a hadifoglyokat. Azok biztonságát Oroszországnak kellett volna garantálni, mondják az ukránok.

link Forrás

Moszkva már korábban közölte: az ukrán légierő lőtte le az IL-76-ost, ami szerda reggel zuhant le az ukrán határhoz közelében. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a fedélzeten 65 ukrán hadifogoly és a 9 fős személyzet utazott, közülük senki sem élte túl a balesetet. A hadifoglyokat fogolycserére szállították, amit délutánra szerveztek meg az orosz–ukrán határon lévő Kolotyilovka ellenőrző ponthoz.

Moszkva szerint előre tájékoztatták az ukránokat a gép útvonaláról, azok mégis kilőttek két rakétát a Harkivi területen lévő Lipci településről.