Szlovákia nem készül blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást

külföld
január 24., 13:31

„A nézetkülönbségek ellenére az ukrán és a szlovák kormány a mindkét állam számára előnyös új pragmatizmus politikáját kívánja folytatni a kapcsolatok alakításában” - mondta Denisz Smihal ukrán kormányfő, miután Ungváron fogadta a szlovák miniszterelnököt. A Bumm beszámolója szerint Robert Fico megígérte, hogy

Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást, és nem fogja akadályozni, hogy Ukrajna szlovákiai gyártóktól vásároljon fegyvereket.

Számos téma van még, amiről tárgyalni kellene, ezért meghívta Pozsonyba Smihalt. Fico kijelentette: Szlovákia segíteni fogja Ukrajnát.

„Egyes kérdésekben eltérhet a véleményünk, a politika már csak ilyen”

mondta.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Robert Fico hivatalba lépését követően jelentősen csökkentette az Ukrajnának szánt szlovák támogatásokat, a fegyverszállítást teljesen leállította. Szombaton egy tévéműsorban megerősítette, hogy Szlovákia továbbra sem fog fegyvereket szállítani, ahogy nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását sem. „Az európai uniós csatlakozási szándékot tiszteletben tartjuk, de teljesíteni kell az összes belépési feltételt” – mondta.