Több száz állami szervnél tette kötelezővé a kormány a Palkovics-közeli cég iratkezelő szoftverét

gazdaság
január 24., 12:28

A kormány tavaly több száz állami szervnél tette kötelezővé az EKEIDR iratkezelő rendszer használatát. Az erről szóló döntést azonban nem tette nyilvánosan közzé a kormány, ami annak fényében érdekes, hogy a szoftvert Palkovics László ex-miniszter üzlettársának cége fejlesztette - írta meg az Átlátszó.

Bár a szoftverhez ingyen férhetnek hozzá az állami szervek, a beüzemeléséhez, valamint fenntartásához szükséges jövőbeni költségeket nekik kell állniuk. Ez intézményenként több 10, de akár 100 millió forintot meghaladó összeg is lehet.

A szoftvert az SDA DMS Zrt. fejlesztette. A cég tulajdonosa Fauszt Zoltán, Palkovics volt üzlettársa. Ők ketten 2000-től 2014-ig, Palkovics államtitkári kinevezéséig voltak együtt érdekeltek az Informin' Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-ben.

photo_camera Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Fauszt egyben az ex-miniszter egyik legrégebbi barátja és bizalmi embere. Palkovics nehezményezte is, amikor Orbán Viktor 2021-ben felmentette a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsban betöltött tagságából.