A közvécék hiányáról szóló feliratokat mosatott le 200 ezerért az önkormányzat, habár azokat az eső is lemosta volna

belföld
január 26., 09:18

„Két év elteltével zajlott le az előkészítő ülés A Város Mindenkié (AVM) csoport rongálással vádolt aktivistáinak ügyében” – írja közleményében az Utcajogász. Az aktivisták 2020 novemberében a közvécék hiányára hívták fel a figyelmet aszfaltra festett felirataikkal Budapesten, a Városház utcában és a Ferenciek terén.

photo_camera Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

2021 elején a három aktivistát gyanúsítottként idézték be a rendőrségre 200 ezer forintos kár okozása miatt. A jelképes büntetés azért volt ennyi, mert pont ennyit számlázott ki az V. kerületi önkormányzatnak a feliratok eltüntetésére kirendelt takarítócég.

Az AVM aktivistái az Utcajogász közleménye szerint vízzel lemosható festéket használtak, amit az eső elmosott volna.

Az AVM és a szociális és lakhatási jogok terén rászorulóknak jogi segítséget nyújtó Utcajogász 2016-ban fordult az alapvető jogok biztosához, miután az AVM egyik hajléktalan aktivistáját meg akarták büntetni, „mert csak elhagyatott, bokros területen tudta dolgát végezni”. Az ombudsman később megkérte a Belügyminisztériumot, hogy kötelezze nyilvános vécék biztosítására az önkormányzatokat, valamint a főpolgármestert, hogy amíg a módosítás nem történik meg, önkéntesen vállalja a feladatot. Előrelépés nem történt, ezért döntöttek az AVM aktivistái az akció mellett.