Kétnapos sztrájkra készülnek a volánbuszosok

belföld
január 26., 06:32

„A folyamatban lévő jövő évi bértárgyalások ellenére ismét kétnapos sztrájkot szervez a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet” – írja sajtóközleményében a Volánbusz.

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A közlekedési vállalat közölte, hogy indokolatlannak tartják az akciót, „hiszen a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak”. A munkabeszüntetést január 28-ára és 29-ére tervezik.

A közlemény szerint a Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt „biztosítja az elégséges szolgáltatásokat”. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

Azt írják, hogy a MÁV–Volán-csoport vezetése idén már kétszer, január 16-án és január 23-án is tárgyalt az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. A közlemény szerint ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idén.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és 2024. január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett.

A Volánbusz most azt javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.