Néhány hónap után távozott Szijjártó volt embere a KSH inflációs osztályának éléről

belföld
január 26., 15:10

Önként távozott Tréfás András a Központi Statisztikai Hivatal inflációs osztályának éléről a hat hónapos próbaideje alatt – írja a 24.hu. A lap pedig hiába kereste a KSH-t, a szervezet Nepomuki Szent Jánosra hivatkozva hárította a kérdéseiket.

Tavaly, 27 év után távozott a Rogán Antal alá tartozó statisztikai hivatalból a GDP-számításáért felelős nemzeti számlák főosztály vezetője, valamint több más szakember, így az infláció számolásáért felelős osztályvezető is elhagyta a hivatalt. A 24.hu értesülései szerint pedig a távozások a módszertani változtatásokkal vannak összefüggésben. Egyre nagyobb teret kaptak ugyanis a becslések, amivel nem minden statisztikus értett egyet.

Habár az infláció letörését a kormány első számú feladatként kezelte 2023-ban, az inflációs osztály mégis hónapokig vezető nélkül működött, mígnem október elején érkezett Tréfás András, aki korábban a külföldi befektetések útját egyengető állami szervezetnél, a Szijjártó Péter minisztériuma alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségnél (HIPA) dolgozott.

Tréfás mostani távozásáról a kommunikációs főosztály azonban csak annyit mondott, hogy „a KSH, tiszteletben tartva az adatvédelmet, valamint a korábbi és a jelenlegi munkatársait, egyedi, személyes, munkaügyi kérdéseket továbbra sem kommentál”. Majd hozzátették, hogy

„a KSH épülete előtt áll Nepomuki Szent János szobra, amely példaként és iránymutatásként szolgálhat az adatvédelemmel kapcsolatos jövőbeli kérdéseikre is.”