Szijjártóval együtt érkezett Csádba Orbán Gáspár, és minden lehetséges módon próbálta álcázni magát

POLITIKA
január 26., 11:47

Orbán Gáspár, a magyar miniszterelnök fia nemcsak egy, hanem több csádi oszlop mögött is sikeresen megbújt, ez derül ki a Direkt36 cikkéből. Meg az is, hogy a szóban forgó személy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter delegációjával együtt érkezett az afrikai országba.

A D36-os cikkben közzétett videón látható, hogy miközben Szijjártó és kísérői elindulnak az elnöki palota bejáratához, egyikük a kameráknak hátat fordítva a kert irányába indul. Az épületben ugyanez a zöld kalapos férfi már maszkban mozog, majd később a maszktól és a kalaptól is megszabadulva egy oszlop mögött próbál megbújni. A Direkt36 szerint a felvételeken egyértelműen Orbán Gáspár látható, aki korábban volt már profi focista, a Felház nevű gyülekezet egyik vezetője, majd katona is.

link Forrás

Ahogy a Direkt36 írja, a magyar parlament 2023 novemberében szavazta meg, hogy hozzájárul egy Csádban bevethető kétszáz fős katonai misszió küldéséhez. A katonák feladata „tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása” lesz, amivel a hivatalos indoklás szerint Magyarország a terrorizmus elleni harcot és a migráció kiváltó okainak megszüntetését segíti.

Ezután jutott el a Direkt36-hoz az az információ, hogy Orbán Viktor 31 éves fiának meghatározó szerepe van a csádi misszió elindításában.

A lappal a Honvédelmi Minisztérium (HM) annyit közölt, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál”, de a pontos rendfokozatot sem árulták el. Az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy Orbán Gáspár milyen szerepet játszik a csádi magyar katonai misszió előkészítésében, nem válaszoltak.

A HM arra hivatkozott, hogy a katonai misszióval kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, a kérdések tárgya pedig nem közérdekű információ. A külügyminisztérium tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne számára, a kabinetiroda annyit ismert el, hogy rendőrségi utasítás alapján a miniszterelnök családtagjai beléphetnek a Karmelita kolostorba és a tárca többi épületébe.

A Direkt36 azt írja, Orbán Gáspár az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett a fotók és videók szerint:

  • 2023 májusában Orbán Gáspár az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Azbej Tristan társaságában járt Nigerben;
  • július elején Azbejjel és Máthé Lászlóval, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal Csádban;
  • októberben Máthéval ismét Csádban;
  • decemberben Szijjártó Péter delegációjával megint Csádban;
  • 2024 januárjában Máthéékkal Nigerben;
  • majd nem sokkal később ismét Csádban.

Röviddel azután, hogy a Külügyminisztérium megtagadta a válaszadást, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy indexes interjúban elmondta, Orbán Gáspár „speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve”. A miniszter azt is állította, hogy ő rendelte ki Orbánt „összekötő tisztnek”. „Ez egy hadsereg, nem kívánságműsor, és ő feladatot teljesít” – mondta.