A szélsőjobbos AfD jelöltje 47,6%-ot kapott egy türingiai elöljáró-választáson, de így sem nyert

külföld
január 28., 19:19

Járási elöljárót (Landrat) választottak az egyik ex-NDK-s németországi tartomány, Türingia egyik keleti, Saale-Orla nevű körzetében. A nagyjából 80 ezer lakosú járásban kétfordulós választás volt, a második körbe a szélsőséges nacionalista, idegen- és globalizációellenes AfD, valamint a CDU jelöltje jutott be.

Christian Herrgott, a CDU győztes jelöltje
photo_camera Christian Herrgott, a CDU győztes jelöltje

A választást a CDU-jelölt Christian Herrgott nyerte, aki a szavazatok 52,4 százalékát szerezte meg, míg az AfD-s Uwe Thrum a szavazatok 47,6 százalékát kapta, írja az FAZ.

Az AfD-s jelölt az első fordulót, amikor 65,5 százalékos volt a részvétel, még könnyedén nyerte: január 14-én 19 611-en szavaztak rá, és csak 14 289-en Herrgottra. A mostani választási fordulóra a választási részvétel 88,6 százalékosra nőtt, Thrum támogatottsága viszont csak 21 364-re emelkedett, míg Herrgotté az alig több mint 14 ezerről 23 534-re nőtt. A német lap megjegyzi: a CDU jelöltje nagyjából annyival több szavazatot kapott, mint amennyit az SPD és a Linke (Baloldal) jelöltje együttesen elért az első fordulóban.

Vagyis a szavazatok arra utalnak, hogy a második fordulóban a vesztes baloldali jelöltek támogatói elmentek leszavazni a kereszténydemokrata jelöltre, míg az AfD-nek nem volt tartaléka. A 47,6 százalékos támogatottság így is nagyon komoly társadalmi bázist jelent a szélsőségeseknek – de tény az is, hogy a decemberi közvélemény-kutatások szerint Türingiában és Szászországban (ezzel határos a Saale-Orla nevű körzet) a legerősebb az AfD, itt a biztos pártválasztók 34-35 százalékának támogatását élvezik.