Donáth Anna a mostani populista hatalommal és a 2010 előtti világgal szemben hirdette meg programját

POLITIKA
január 28., 19:31

Liberális alternatívát kínálna a populista hatalommal és a 2010 előtti világgal szemben Donáth Anna, aki azután beszélt programjáról, hogy egyetlen jelöltként megválasztották a Momentum élére. Donáth az európai parlamenti és önkormányzati választás tétjéről is beszélt a párt tisztújító kongresszusán.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Donáth az év végén leköszönt Gelencsér Ferenc helyét veszi át, de csak öt hónapig. A most megválasztott elnökség vezeti a pártot a június 9-i, összevont EP- és önkormányzati választásig, majd nyáron újabb tisztújítást tartanak, amikor két évre választanak elnököt és elnökséget.

Mint fogalmazott, nem vállalta volna el a Momentum vezetését, ha nem tudná, hogy egy „erős, konok, megingathatatlanul erős hittel rendelkező közösség” áll mögötte. A pártelnök szerint a szabadság iránti elköteleződés, vágy és hit tartja össze a Momentum közösségét. „Mi vagyunk azok, akik nem tesznek különbséget ember és ember között”, akik szerint „az emberi méltóság és szabadság egy és oszthatatlan.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az új elnök szerint a Momentum feladata az, hogy szembeszálljon azokkal, akik mások felett uralkodni akarnak. Ez a közösség nem tűri a kizsákmányolást, fellépnek a közbecsapás ellen a köz érdekében, és fellépnek mindenfajta korrupció ellen, mondta.

Szerinte a Bibó Szakkollégiumban alapított Fidesz szembefordult mindazzal, amit Bibó gondol a kormányzásról, és elárulta az alapításkor vallott liberális értékeket. Márpedig ahol gyengül a liberális eszme és a szabadság iránti vágy, ott a momentumos politikus szerint termékeny talajt kap a gyűlölet és azzal együtt a zsarnokság.

„A demokrácia vagy liberális, vagy nem létezik” – mondta az elnök. Szerinte vissza kell adni a szabadságszerető embereknek a liberális demokráciát Magyarországon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A választási törvény miatt az önkormányzati választáson muszáj együttműködniük az ellenzéki pártoknak, de Donáth szerint nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal.

„Arra kérjük a felhatalmazást, hogy megszervezzük a NER leváltására legalkalmasabb ellenzéket.”

Ezt a feladatot nem szabad szerinte a 2010 előtti világ árnyaira bízni, négy kétharmad épp elég bizonyíték erre. Új partnereket keresne a Momentum új elnöke: hiteles, független politikusokkal és civil szervezetekkel építene szövetséget. Mindemellett szükség van szerinte egy liberális programra is.

Azt ígérte, a momentumos EP-képviselők 2024 után is azért fognak dolgozni, hogy minél több pénzt kapjanak a kormány megkerülésével azok, akiknek azt eredetileg szánták.