Levest locsolt két tiltakozó a Mona Lisára

külföld
január 28., 10:36

Két, az egészséges ételért demonstráló nő levest dobott vasárnap a világhírű da Vinci-festményre, a Mona Lisára, írja a BBC.

Leonardo da Vinci 16. századi festményét, a világ egyik leghíresebb műalkotását a párizsi Louvre-ban golyóálló üveg mögött őrzik, így nem valószínű, hogy megsérült volna, írja a BBC. Az üveg viszont elég koszos lett, szóval valami sűrű krémlevest sikerült bevetniük az akcióval láthatóan elégedett tiltakozóknak.

link Forrás

.Egy videón két tüntető látható, akik az „egészséges és fenntartható élelmiszerekhez” való jogot követelik, mondván, hogy „a mezőgazdasági rendszerünk beteg”. Mindketten egy Riposte Alimentare feliratú pólót viselnek. Ezzel az elnevezéssel Bretagne-ban indult kezdeményezés a fenntartható, egészséges, helyi termelőktől származó élelmiszerek támogatására (erről itt olvashat franciául bővebben); hogy annak köze van-e a mai akcióhoz, még nem derült ki.

A videóról az nem derült ki, hogy egy ötszáz éves festmény megkárosítása hogyan segítené ennek a jognak az érvényesülését.

A Mona Lisát az 1950-es évek óta védik golyóálló üveggel, miután akkor egy látogató savval leöntötte és megrongálta. A múzeum 2019-ben egy átlátszóbb, golyóálló üveggel látta el a műalkotást. Tavalyelőtt egy aktivista tortát dobott a festményre. , arra buzdítva az embereket, hogy „gondoljanak a Földre”.