Alekszej Navalnij után Vlagyimir Kara-Murzát is másik börtönbe helyezhették át Oroszországban

külföld
január 29., 20:24

Ismeretlen helyre helyezhették át az Oroszországban bebörtönzött Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust abból a szibériai fegyházból, ahol szeptember óta raboskodott – közölte a felesége és az ügyvédei.

Jevgenyija Kara-Murza azt írta, hogy férje, aki két mérgezéses támadást is túlélt és emiatt idegrendszeri betegsége alakult ki, az utóbbi négy hónapot az omszki fegyházban, magánzárkában töltötte.

Azokról a foglyokról, akiket vasúti úton vagy rabszállítóval helyeznek át Oroszország egymástól távoli büntetésvégrehajtási intézetei között, sokáig nem lehet hallani. Decemberben hasonló dolog esett meg Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikussal, akinek a hollétéről hetekig nem voltak értesülések, végül kiderült, hogy Oroszország egyik legrosszabb börtönébe vitték.

Az orosz büntetésvégrehajtási hivatal egyelőre nem reagált megkeresésre az orosz mellett brit állampolgárságú Kara-Murza hollétének ügyében. A férfit tavaly áprilisban 25 év fegyházbüntetésre ítélték hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások vádjával.

Vladimir Kara-Murza és Borisz Nyemcov 2014. január 30-án Washingtonban.
photo_camera Vladimir Kara-Murza és Borisz Nyemcov 2014. január 30-án Washingtonban. Fotó: Alex Wong/Getty Images

David Cameron brit külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul tájékoztassa az ellenzéki politikus jogi képviselőit Kara-Murza hollétéről. „Mélyen aggódom Kara-Murzáért, egy brit állampolgárért, akit azért börtönöztek be Oroszországban, mert szót emelt az ukrajnai invázió ellen” – közölte Cameron.

Kara-Murza a koncepciós perben az utolsó szó jogán azt mondta: „Nemhogy nem bánok semmit, de büszke vagyok rá.” (MTI)