Navalnij azért tért vissza Oroszországba, mert megígérte a szavazóinak, hogy sosem hagyja őket cserben

külföld
január 17., 15:34

Visszatérésének okairól írt Alekszej Navalnij három évvel azután, hogy Németországból önként hazatért Oroszországba, ahol letartóztatták, elítélték, azóta különböző büntetőtelepeken tartják fogva.

Navalnij szerint fogolytársai és a börtönőrök is rendszeresen megkérdezik tőle, miért tért haza. Többségük nem hisz a politikus válaszának, mert úgy gondolják, a visszatérés egy ravasz, a Kremlt is veszélyeztető terv része lehetett.

Navalnij ezt tagadja. Szerinte a döntésének egyszerű oka volt: sem a hazáját, sem a hitét nem akarta feladni. Ki akart állni az elvei mellett, és hajlandó volt ezért áldozatokat hozni. Szerinte ez szükséges, áldozat nélkül nincs valódi meggyőződés.

Amikor elindult a választásokon, megígérte a szavazóinak, hogy sosem hagyja cserben őket. Ezt az ígéretét váltotta be, amikor hazatért.

Azt is írta, hogy természetesen ő sem szeret egy büntetőkolónia zárkájában ülni. Ugyanakkor meggyőződése, hogy amit most csinál, az sem nem egzotikus, sem nem radikális. Inkább történelmi tapasztalatokon alapul.

Alekszej Navalnij január 10-ei videóüzenetében
photo_camera Alekszej Navalnij január 10-ei videóüzenetében

Navalnij szerint Oroszországnak változásra van szüksége. Tisztességes és szabad választások kellenek, a korrupciót és a cenzúrát meg kell szüntetni.

Az ország jelenlegi vezetőit „szektásoknak és számkivetetteknek” nevezte. Vlagyimir Putyinéknak szerinte nincsenek ötleteik, csak az a céljuk, hogy megőrizzék hatalmukat. Emiatt semmi mást sem csinálnak, mint hazudnak.

Navalnij 2021 januárja óta van börtönben, jelenleg az egyik legpokolibb intézményben, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén tartják fogva. A börtönből december 26-án posztolt először, majd január 10-én videóüzenetben is bejelentkezett. Büntetési tétele 30 és fél év, ez a szám még növekedhet, mert a hatóságok újabb eljárást akarnak ellene indítani terrorizmus vádjával.

(via Meduza)