Budapesten 2600 forint volt év végén a fizikai munka órabére

gazdaság
január 29., 05:39

Csaknem 20 százalékkal, 1630 forintról 1952 forintra nőtt év végére a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ebben már a decemberi minimálbér-emelés mértéke is megjelenik. A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder felmérése megállapította, hogy a régiók közül kiugrik a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és a főváros. Előbbiben 2100 forint az órabérek átlagos nagysága, utóbbiakban a 2600 forintot közelíti.

Ha ezeket a bruttókat – kedvezmények nélkül – átváltjuk nettóra, akkor azt kapjuk, hogy az országos átlagban 1300 forint körül, Budapesten és a közép-magyarországi régióban 1700 forint körül lehetett keresni egy óra átlagos fizikai munkával.

A Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint hatvan, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetőjének béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2023 negyedik negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Adataik szerint az országos szinten már több mint 60 ezer munkavállalót foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) középvezetőinél 9,3 százalékos béremelést hajtottak végre tavaly. Ezeken a munkahelyeken továbbra is viszonylag magas, 4 százalék körüli a fluktuáció, amit a cégek várhatóan még magasabb bérekkel igyekeznek mérsékelni.