Négy évre eltiltották az orosz műkorcsolyázót, aki még tizenöt évesen megbukott egy doppingteszten

sport
január 29., 16:34

Közel két évvel doppingügyének kirobbanása után diszkvalifikálták a sportág nagy ígéretének számító Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázót, aki még tizenöt évesen szerzett aranyérmet a pekingi téli olimpián.

Valijeváról a világverseny kezdete után nem sokkal derült ki, hogy egy szívgyógyszer miatt megbukott egy korábbi oroszországi verseny doppingvizsgálatán. Az oroszok akkor nem függesztették fel a sportolót, és később a Sportdöntőbíróság is hozzájárult ahhoz, hogy folytathassa szereplését az olimpián - fiatalkora miatt ugyanis nem lehetett doppingeljárás alá vonni.

Kamila Valijeva az orosz bajnokságon
photo_camera Kamila Valijeva az orosz bajnokságon Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A nemzetközi Sportdöntőbíróság négy évre eltiltotta a korcsolyázót a versenyzéstől, és az oroszok csapataranyát is elvette. Valijeva eközben már javában készült a 2026-os milánói világversenyre, ami az eltiltásának lejárta után hét héttel kezdődik.

Az ügy fintora, hogy a még mindig kiskorú sportoló a kezdettől ártatlannak vallotta magát, a Pekingben elvégzett doppingtesztjei sorra negatív eredményt mutattak. A pozitív mintát még 2021 decemberében vették tőle az orosz bajnokságon, azonban a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté az eredmény. A nála kimutatott tiltólistás trimetazidin ráadásul nem is segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításában.

(via AP)