Novák Előd posztjából derült ki, hogy a neonáci Kitörés túra eddig az állami Olimpiai Ötpróba Program része volt

POLITIKA
január 29., 12:24

Az Olimpiai Ötpróba Program olyan régóta futó állami tömegsportakció, aminek a résztvevői különböző szabadidős sportágakban vehetnek részt eseményeken, túrákon és próbákon, amikért pontokat kapnak. A pontokat nyereménytárgyakra is be lehet váltani, aki pedig minimum öt sportágban elér 60 pontot, az úgynevezett olimpiai sorsjegyet kap, amivel szerencsés esetben kijuthat a soros olimpiára.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd friss Twitter-bejegyzéséből három meglepő tény derül ki:

  • A náci német hadsereg és magyar szövetségeseik akciójáról megemlékező Kitörés Emléktúrát törölték a programból. Vagyis az eddig a program része volt, azon túrapontokat lehetett volna gyűjteni.
  • Azért volt a program része, mert azt Novák Előd - állítása szerint legalábbis - saját maga vetette fel oda.
  • Novák Elődnek ezen felül olyan hatása van egy közpénzből működő tömegsportrendezvényre, hogy a program szervezői az ő személyes kérésére nemrég hírlevélben ajánlották a résztvevőknek a Kitörés Túrát.

Már ha elhisszük Novák posztjának azon mondatát, miszerint

„Törölték a Kitörés Emléktúrát az olimpiai Ötpróba Programból kormányzati utasításra, de előtte kérésemre hírlevélben kiküldték az állami program 36 ezer tagjának programajánlóként :-), akkor még MÁV utazási kedvezményt is ígérve az eseményre.”Az állami túraszervező vasárnap a Facebookon jelentette be, hogy kiszedték a programból a túrát. Az indoklásuk konkrétan értelmetlen, összefüggéstelen mondat:

„Az esemény, mint teljesítménytúra került fel a közelmúltban az Ötpróba pontgyűjtő programjai közé, de nem jártunk el körültekintően sportszakmai felülvizsgálata mellett, a megosztó társadalmi, politikai kihatásait illetően.”Hogy a következő mondatukkal mintha a neonácik bocsánatát próbálnák elnyerni:

„Hangsúlyozzuk, hogy sem az esemény korábbi felvételével, sem a visszavonásával nem kívántunk semmilyen társadalmi véleménynyilvánításban részt venni.”A szövegnek Facebook-poszthoz képest meglepő módon aláírója is van, aki Szemán Róbert ügyvezető.

Az is Novák Előd posztjából derül ki, hogy az állami szervezők mostanáig a következő marketingszöveggel csalogatták a sportolni vágyókat a szélsőjobboldali-neonáci jelmezbálba:

„A Kitörés Emléktúra célja, hogy megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet és Nyugat-Európát a bolsevik Vörös hadsereggel szemben.”