A külföldiek tartották életben tavaly a magyar turizmust, de a Balatont ők se tudták megmenteni

gazdaság
január 30., 08:10

Tavaly kis mértékben, 2,5 százalékkal nőtt a magyarországi turisztikai vendégéjszakák száma. A növekedés a külföldi turistáknak köszönhető: a belföldi vendégforgalom 5,1 százalékkal esett, a külföldiek által Magyarországon töltött éjszakák száma viszont 12,5 százalékkal nőtt – derül ki a KSH által kedden közölt 2023. decemberi és éves turisztikai statisztikából, illetve annak külföldi és belföldi vendégéjszakákra lebontott területi adataiból.

A részletes adatokból az is látszik, hogy a növekedés nagyon egyenetlenül oszlott meg az ország egyes térségei között.

link Forrás

A tizenkét hazai turisztikai régióból tizenegyben visszaesett a belföldi turizmus, a hazai utazók vendégéjszakáinak száma csak Budapest környékén emelkedett enyhén, 3,3 százalékkal. Pécs-Villány térségében több mint 15 százalékos, de a Sopron-Fertő és a Bük-Sárvár turisztikai térségekben is több mint 10-10 százalékos volt a belföldi turizmus visszaesése.

A külföldi turisták ugyanakkor Bük-Sárvár kivételével (–5,4 százalék) mindenhol a 2022-est meghaladó vendégforgalmat produkáltak. A két kiemelkedően nagy forgalomnövekedést produkáló turisztikai régió a fővárosi (+17,5 százalék) és Győr-Pannonhalma térsége (+12,3 százalék) volt.

Ha az összesített adatsort nézzük, az látszik, hogy

a tizenkettőből hét turisztikai régióban visszaesett tavaly a turizmus,a legnagyobb mértékben, több mint 12 százalékkal Pécs-Villány térségében. Jelentős, közel tízszázalékos volt a Bük-Sárvár térségi turizmus hanyatlása is. A legjobban a külföldiek által legkedveltebb magyarországi célpont, Budapest vendégforgalma nőtt, emellett Győr-Pannonhalma és a főváros környéke produkált jelentősebb bővülést, Mátra-Bükk térsége épp csak nőtt (az ötödik legjobban teljesítő turisztikai régió a gyulai lehetett már azzal, hogy stagnált a vendégforgalma 2022-höz képest).

A táblázatból az is jól látszik, amiről a nyári főszezon idején többször írtunk: a Balatonnál hiába nőtt arányaiban látványosan a külföldi turizmus (9,7 százalékkal), a belföldi vendégek sokkal nagyobb száma miatt az arányaiban kisebb visszaesés (–5,3 százalék) is azt eredményezte, hogy a balatoni vendégforgalom visszaesett a 2022-eshez képest. Ha szám szerint nézzük: a belföldi vendégek száma 6,23 millióra csökkent az előző évi csaknem 6,6 millióról, a külföldieké viszont 2,2 millióról csak 2,41 millióra nőtt.