Mekkorát csap vissza Iránnak Amerika?

külföld
január 30., 17:02
  • Irán-közeli fegyveresek megöltek három amerikai katonát Jordániában.
  • Washingtonnak erre válaszolnia kell, de először is azt kellene tudni, hogy pontosan mi köze volt Teheránnak a támadáshoz.
  • Egy kemény amerikai válaszcsapás gyorsan további eszkalációt eredményezhet.
  • Joe Bidennek egy olyan pillanatban kellene higgadtnak maradnia és önmérsékletet tanúsítania, amikor saját választói előtt nem mutathat tanácstalanságot és gyengeséget.

„Hihetetlenül robbanékony pillantok ezek a Közel-Keleten. Szerintem legalább 1973, de talán még régebb óta nem volt olyan veszélyes a helyzet a régióban, mint most”

– összegzett Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon a hétfői sajtótájékoztatón, amit Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával közösen tartott.

Blinken súlyos szavai mögött ott vannak az október 7-i Hamász-terrorakció által elindított események, de az amerikai politikus ezúttal kifejezetten arra a vasárnapi dróntadásra utalt, amelyben három amerikai katona vesztette életét Jordániában. Ők voltak a lassan négy hónapja tartó közel-keleti konfliktussorozat első olyan amerikai áldozatai, akik nem valamilyen balesetben, hanem ellenséges fegyveresek támadásában hunytak el.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közős sajtótájékoztatója január 29-én
photo_camera Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatója január 29-én Fotó: MANDEL NGAN/AFP

1973-ban a jom kippuri háború fenyegetett azzal, hogy lángba borítja a teljes Közel-Keletet, és a globális nagyhatalmakat is belerángatja a konfliktusba, miután arab országok koalíciója megtámadta Izraelt. Akkor, elsősorban a gyors izraeli katonai sikernek köszönhetően, sikerült megakadályozni a konfliktus eszkalálódását. Az akkori helyzettel szemben most az amerikai politika önmérséklete is enyhíthetne a feszültségen, de mivel Washingtonban most sokan brutális válaszcsapást követelnek, még egyáltalán nem biztos, hogy sikerül elkerülni a helyzet további súlyosbodását.

A következő napok vagy akár órák washingtoni döntéseit alapvetően fogja befolyásolni, hogy mire jutnak az amerikaiak a vasárnapi dróntámadással kapcsolatban. Odáig világos, hogy a 22-es torony nevű, Északkelet-Jordániában, a szír határ közelében található amerikai bázist vasárnap megtámadta egy pilóta nélküli drón, amelynek becsapódása három fiatal amerikai katonával végzett, de ezen túl sok az ismeretlen tényező.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.