Netanjahu: Nem vonulunk ki Gázából, amíg meg nem semmisítjük a Hamászt

háború
január 30., 17:18
Netanjahu beszédet mond a Kirya katonai bázison Tel-Avivban, 2023. október 28-án.
photo_camera Netanjahu beszédet mond a Kirya katonai bázison Tel-Avivban, 2023. október 28-án. Fotó: ABIR SULTAN/AFP

Harcias nyilatkozatokat tett Benjamin Netanjahú izraeli kormányfő azok után, hogy hétfőn a katari miniszterelnök Párizsban arról beszélt: a Hamasz már egy lehetséges tűzszünetről szóló egyezséget készít elő.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, aki Párizsban Izrael, Egyiptom és az Egyesült Államok elöljáróival tárgyalt, a találkozó után azt nyilatkozta, hogy egy 45 napos tűzszünetről egyeztettek, aminek részeként 35 izraeli túszt és 4000, izraeli börtönben fogságban tartott palesztint engednének szabadon. Óvatosan, de szintén optimistán látta az egyeztetések eredményét Anthony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az izraeliek ugyanakkor ellenzik az állandó tűzszünetet, és jogot akarnak tartani arra, hogy újra támadják a Hamászt.

Kedden Netanjahú sietett leszögezni: nincs szó kivonulásról, sőt. Az izraeli miniszterelnök a ciszjordániai Eli városában, illetve az izraeli televízióban azt mondta: a gázai háború csakis totális győzelemmel, azaz a Hamász megsemmisítésével érhet véget:

„Hallok én is mindenféle alkukról, ezért szeretném világossá tenni: ez a háború akkor, és csak akkor ér véget, ha elértük célunkat. Ha felszámoltuk a Hamászt, visszaszereztük honfitársainkat, és gondoskodtunk arról, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre.”

Netanjahú kijelentette, hogy nem vonják ki az IDF-et Gázából, nem fognak szabadon bocsátani több ezer terroristát, és nem érik be kevesebbel, csak a teljes győzelemmel.

A fejlemények nyomán az izraeli kormányon belül is nő a feszültség: míg egyes kormánytagok megállapodást sürgetnek, a jobboldali Zsidó Erő nevű pártot vezető Itamar Ben-Gvir nemzetvédelmi miniszter szerint a miniszterelnök a kormányzó koalíció fennmaradását veszélyezteti azzal, ha rossz egyezséget köt a foglyok, illetve túszok kölcsönös szabadon engedéséről. (Reuters)