Világdivat lett valódi gyógyszerekkel felütni a korábban megbízhatóan hatástalan potencianövelőket, de a dolog veszélyes

TUDOMÁNY
január 30., 09:21

Hét, online megvásárolható, elvileg gyógynövényekből összeállított potencianövelő táplálékkiegészítőről állapították meg az ausztrál hatóságok, hogy azok hamisítványok, mert szildenafilt vagy tadalafilt kevertek beléjük. Ez a két legnépszerűbb merevedést segítő hatóanyag - de receptre kapható gyógyszerekben.

A probléma az a jelenséggel, hogy ezeknek a hatóanyagoknak súlyos mellékhatásai lehetnek, más gyógyszerekkel együtt szedve pedig komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.Az ausztrál gyógyszerhatóság fel is hívta a fogyasztók figyelmét, hogy legyenek különösen óvatosak, ha interneten vásárolnak gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt, mert ezek a termékek ismeretlen és potenciális káros anyagokat tartalmazhatnak.

A jelenség persze nem szorítkozik Ausztráliára. Magyarországon is visszatérően vonnak ki a forgalomból olyan táplálékkiegészítőket, amikben szildenafilt vagy tadalafilt találtak. Egy 2020-ban publikált latin-amerikai kutatás szerint a vizsgált táplálékkiegészítők közel felében találtak szintetikus gyógyszerhatóanyagokat. Az érintett termékek túlnyomó része potencianövelő vagy fogyást segítő szer, kisebb részük izomtömeg-növelő. A tanulmány megemlíti, hogy a vizsgált hollandiai potencianövelő étrend-kiegészítők háromnegyedében találtak szintetikus gyógyszerhatóanyagokat.

A szexuális étrend-kiegészítők piaca kissé hasonlóvá vált a dizájnerdrogokéhoz. A hamisítók ugyanis a két fent említett népszerű hatóanyag azonos hatású variánsait állítják elő laborban, majd keverik a hamisított termékekbe.

(via Guardian)