Április 13-án lehetne az ellenzéki előválasztás

POLITIKA
január 31., 06:57

Több fővárosi kerületben is felmérést készített a ZRI Závecz Research, és nem teljesen meglepő módon az az eredmény született, hogy összefogás nélkül szinte esélytelen az ellenzék a júniusi önkormányzati választáson, írja az rtl.hu.

photo_camera Leadja a szavazatát egy választó a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Fotó: Kaufmann Balázs - 444

Belváros-Lipótvárosban például Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, de 27 százalék Kovács Alex Gábort, 11 százalék Juhász Pétert, míg 9 százalék Kerpel-Fronius Gábort támogatja, tehát egy közös jelöltnek lehetne esélye. Nemcsak az V. kerület szoros, hanem Budafokon, a Józsefvárosban, az I. kerületben, de még akár a XII. és a XX. kerületekben is nagy harc lehet.

A helyzetet bonyolítja, hogy a két nagy ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció és Momentum nem tudott eddig megegyezni, a tárgyalások november végén megakadtak.

Az rtl.hu azt írja, hogy a korábbi előválasztást szervező aHang szerint már kevés idő volna az előválasztás megszervezésére, ezért több helyen felkérték a Magyar György-féle Civil Választási Bizottságot. Magyar szerint a szabályok a 2019-es feltételekhez hasonlítanának a leginkább, azaz a sátrakon kívül lenne lehetőség online szavazásra is. Az előválasztás időpontjára április 13-át javasolják, azaz a közös jelöltek személyéről egy héttel a hivatalos kampány kezdete előtt döntenének.

Az ellenzéki pártok korábbi hivatalos nyilatkozataik alapján bizonyos helyeken többé-kevésbé nyitottak az előválasztásra, de a végső döntést még nem hozták meg, ezért előfordulhat, hogy végül sehol sem tartanak majd.