A Z generációs férfiak szerint károsabb a feminizmus, mint a boomerek szerint

külföld
február 01., 09:10

A 16 és 29 év közötti brit férfiak közül minden negyedik úgy véli, hogy nehezebb férfinak lenni, mint nőnek. Ennek a Z generációs korosztálynak a tagjai az idősebbeknél nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy a feminizmus többet ártott, mint használt: a GenZ-ben 16 százalék, míg a baby boomer generáció tagjai között 13 százalék volt ez az arány. A 16-29 éves férfiak 37 százaléka nem tartja hasznosnak a „toxikus maszkulinitás” kifejezést, ami nagyjából kétszerese azoknak a fiatal nőknek, akiknek nem tetszik, derül ki egy brit kutatásból.

„Ez egy új és szokatlan generációs minta. Általában az a tendencia, hogy a fiatalabb generációk következetesen jobban elfogadják a kialakuló társadalmi normákat, mivel úgy nőttek fel, hogy ezek az életük természetes részét képezik” – mondta Bobby Duffy professzor, a Policy Institute igazgatója.

Rosie Campbell, a felmérést készítő szervezetek egyike, a King's Global Institute for Women's Leadership igazgatója azt mondta: „Olyan korszellem alakult ki, amelyben a fiatal nők úgy érzik, hogy a feminista identitás eszméje a sajátjuk... [A fiatal férfiak] sokat hallanak a girl powerről, de életüknek ebben a szakaszában nem értik meg azokat az egyenlőtlenségeket, amelyekről tudjuk, hogy léteznek a világban, amikor elérjük a munkát és a gyermekgondozást.”

A GenZ-hez tartozó fiúk és férfiak egyötöde már kedvezően ítéli meg Andrew Tate-et is – ez is kiderült a több mint 3600 ember megkérdezésével készült felmérésből. Tate-et, akinek 8,7 millió követője van az X-en, Romániában emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és nők szexuális kizsákmányolására alakított bűnbanda létrehozásával vádolják. Ő mindent tagad, habár korábban beszélt arról, hogy nőket ütlegel és fojtogat, és azt mondta, hogy „abszolút nőgyűlölő”.

photo_camera Andrew Tate Fotó: MIHAI BARBU/AFP

Az etnikai kisebbséghez tartozó férfiak kedvelik leginkább Tate-et, több mint egyharmaduk egyetért azzal, hogy „fontos kérdéseket vet fel a férfi identitást és a nemi szerepeket fenyegető valós veszélyekről”, míg a fehér férfiak körében ez az arány 12 százalék. (Guardian)