Álrendőr bírságolt külföldieket az M3-ason, akinél nem volt pénz, azt saját kocsijával elvitte egy gyöngyösi ATM-hez

belföld
február 01., 09:25

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki rendőrnek adta ki magát, és külföldi autósokat büntetett meg az M3-as autópályán – olvasható az ügyészségi hírek között. A férfi 2022-ben, majd tavaly többször is hivatalos eljárást színlelve külföldi autósokat károsított meg Kál térségében.

Az álrendőr a leállósávban állt meg a kék megkülönböztető jelzéssel engedély nélkül felszerelt kocsijával. Ezután nyakában egy okirattal külföldi rendszámú autókat állított meg. Miután elkérte a sofőr iratait, közölte vele, hogy gyorshajtás miatt több tízezer forintra megbünteti. Az ügyészségi közlemény szerint az első esetben, 2022 októberében 20 000 forintot kért és kapott – a sértettek ugyanis, abban a hiszemben, hogy intézkedő rendőrrel van dolguk, a felszólításnak többnyire eleget tettek, és kifizették a valótlan büntetést.

Két, már 2023 eleji esetben a pénzszerzés érdekében előállítással, illetve a járművük lefoglalásával fenyegette meg a külföldi sofőröket. A fenyegetései az ügyészség szerint „olyan komoly félelmet keltettek a sértettekben, hogy mindkét esetben megkapta a pénzt”. Az egyik ilyen álintézkedés során, miután a sofőrnél nem volt elég készpénz, azt a saját kocsijával vitte el a legközelebbi, gyöngyösi bankautomatához.

A közlemény szerint a Füzesabonyi Járási Ügyészség kétrendbeli, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja az álrendőrt. A vádiratban négy év börtönbüntetést és négy év közügyektől való eltiltást indítványoztak, ha az elkövető az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét.