Újabb kórházi ellátásokat helyeztek át más intézményekbe

belföld
február 01., 05:35

Január utolsó két napján újabb öt úgynevezett kijelölő határozatot tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben egyes kórházi ellátásokat más intézményekbe helyeznek át. Egy kijelölést viszont visszavontak, mostantól a gyöngyösi kórházban ismét elvégezhetők fekvőbetegek akut CT-vizsgálatai, emiatt nem kell őket a hatvani kórházba átvinni.

A mostani legkomolyabb változás az, hogy a balassagyarmati Kenessey kórház nőgyógyászati, szülészeti és újszülött fekvőbeteg-ellátását határozatlan időre a Salgótarjánban lévő megyei kórházba helyezték át. Ez mintegy hatvan település, köztük Balassagyarmat mellett Szécsény, Romhány és Rétság lakóit érinti. Nógrád megye egyes településeiről így a negyedóra-húsz perces utak helyett autóval is több mint egy órát kell majd ezekért az ellátásokért utazni. Az NNK a végzésben „a minimumfeltételek átmeneti hiányával” magyarázza a döntést (a balassagyarmati kórházban 5 nőgyógyászati és 15 szülészeti kórházi ágy volt).

További változás, hogy Solymárról és Pilisszentivánról a fogszabályozás járóbeteg-ellátását – szintén visszavonásig – a Semmelweis Egyetem Klinikai Központba helyezték át. A helyi ellátás felfüggesztésének oka a kijelölő határozat szerint „személyi feltétel hiánya”. A szolnoki kórház februárban néhány napon nem tud szájsebészeti, valamint neurológiai ügyeletet biztosítani, szintén a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt. Így az arc- és állcsont-szájsebészeti ügyelet, valamint a stroke-ellátás és a neurológia ügyeletére ezeken a napokon hét budapesti, egy-egy kecskeméti és debreceni kórházat, illetve klinikai központot jelöltek ki.

Emellett felújítás és költözés miatt március elejéig szünetel a szegedi egyetem Szent-Györgyi klinikai központjában a molekuláris genetikai laboratóriumi diagnosztika, amit a pécsi egyetem és négy budapesti intézmény végez ebben az átmeneti időszakban.