Csak három gyermekügyelet maradt Pest megyében, polgármesterek a döntés felülvizsgálatát kérik

belföld
február 02., 09:20

A kormánytól várják Pesti megyei polgármesterek a február elsejétől megváltozott új háziorvosi ügyeleti rendszer felülvizsgálatát, a Szentendrei-szigeten és a Dunakanyarban aláírásgyűjtés is indult.

Az új ügyeleti rendszert februártól az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja, ennek keretében jelentősen csökkentették a gyermekorvosi ügyeleteket. Pest megyében csak három városban, Vácon, Érden és Cegléden van gyermek háziorvosi ügyelet, máshol, 18 telephelyen vegyes ügyeleti rendszert alakítottak ki, ahol felnőtteket és gyereket is fogadnak - írja a Népszava.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, az egészségügyért felelős államtitkárnak írt levelében azt írta, számukra nem megnyugtató, ha nincs gyermekorvos jelen az ügyeletben, és vele csak konzultációra van lehetőség. Fülöp Zsolt most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől várja, hogy vizsgálják felül „ezt a nyilvánvalóan rossz döntést.”

Tahitótfalun és a környező településeken megy az aláírásgyűjtés, hogy a Dunakanyarban megmaradjon a tahi orvosi ügyelet. Máshol alternatív ügyeleti szolgáltatókkal próbálnak együttműködni: Budaörs és Érd polgármestere hetek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnának alternatív 24 órás ügyeletet biztosítani.

Ezt a Népszava szerint a jogszabály nem teszi lehetővé, amely ezt a feladatot az OMSZ kizárólagos hatáskörébe sorolja. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy erre van önkormányzati lehetőség. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester ezután levélben kért Gulyástól útmutatást, hogy ezt miként valósíthatnák meg, "mert az önkormányzat eddigi ilyen irányú próbálkozásait az illetékes hatóságok rendre elutasították".