Egy 9 Tesla-részvénnyel rendelkező dobos miatt nem kapta meg Musk az 55,8 milliárd dollárját

külföld
február 02., 09:03

A vállalati történelem eddig legnagyobb fizetését kapta volna Elon Musk a Teslatól, csakhogy a kifizetést blokkolták Delaware államban. A keresetet a cég egyik részvényese, Richard Tornetta nyújtotta be 2018-ban,a metál dobosnak akkor összesen kilenc darab részvénye volt.Összehasonlításképp a kilenc részvény ma 1800 dollárt ér, 7 éve jóval alacsonyabb volt az árfolyam, akkor körülbelül 220 dollárt érhettek az értékpapírok.

A Reuters azt írja, az ügy végül 2022 végén jutott el a tárgyalási szakaszba, a keddi ítélet szerint pedig érvénytelenítették a hatalmas fizetést, mivel az tisztességtelen volt vele és minden Tesla-részvényes társával szemben. Az 56 milliárd dolláros, átszámítva 20 000 milliárd forintos béralku hozzájárult ahhoz, hogy Musk a világ egyik leggazdagabb embere lehessen.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban
photo_camera Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítója, a Twitter új tulajdonosa 2020 márciusában Washingtonban Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Eddig Musk perei nagy részét megnyerte, amiben rágalmazással, a részvényesekkel szembeni kötelességeinek megszegésével és az értékpapírtörvények megsértésével vádolták. A lap szerint Tornetta ugyanúgy profitál az ügy megnyeréséből, mint a többi Tesla-részvényes: megspórolta a vállalatnak azokat a dollármilliárdokat, amiket egy Musknak alárendelt igazgatótanács fizetett volna az üzletembernek, aki már nem is a többségi tulajdonosa a cégnek.