Meghalt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

GYÁSZ
február 02., 07:38

„Édesapám, Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező 83 éves korában ma hajnalban elhunyt” – közölte pénteken Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár a Facebook-oldalán.

photo_camera Fotó: MTI/Cseke Csilla

A producer, forgatókönyvíró, filmrendező, valamint érdemes és kiváló művész Budapesten született, 1940. május 17-én. 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televíziórendező szakán. Utána a Balázs Béla Stúdióban volt vezetőségi tag, majd a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője lett. 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója. 1990-93-ig a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ügyvivője, de a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt időszakosan rendezői munkát és készített dokumentumfilmeket.

Családja és házasságai révén több szálon kötődött a politikai elit rendszerváltás előtti és utáni köreihez, első felesége például a nagynénje Orbán Viktor miniszterelnöknek. 2014-ben érdemes művésznek, 2020-ban kiváló művésznek választották, a Kossuth-díjat 2023-ban vehette át.