Az Egyesült Államok iráni állásokat bombázott Irakban és Szíriában

külföld
február 03., 06:11

Az amerikai hadsereg péntek éjszaka légicsapásokat indított Irakban és Szíriában az iráni Forradalmi Gárdához és az általa támogatott milíciákhoz köthető célpontok ellen. Washington szerint mintegy 85 célpontot találtak el. Az akció megtorlás volt a múlt hétvégi jordániai támadásért, amelyben három amerikai katona meghalt, mintegy negyven pedig megsebesült. Igaz, Irán tagadta, hogy az akcióhoz köze lenne, az Egyesült Államok világossá tette, hogy válaszcsapásokat fog végrehajtani.

link Forrás

A csapásokban nagy hatótávolságú B-1-es bombázókat is bevetettek az Egyesült Államokból. Ezek az első válaszlépések az Irán által támogatott fegyveresek ellen, és a következő napokban további amerikai katonai műveletek várhatóak. Bár az amerikai csapások nem Iránon belüli helyszíneket céloztak, a közel-keleti konfliktus további eszkalálódását jelzik, írja a Reuters. A közel-keleti válság azóta tart, hogy a Hamász palesztin terroristaszervezet október 7-én támadást követett el Izraelben, amire válaszul a zsidó állam háborút indított a Gázai övezetben.

Az amerikai hadsereg közleményében azt írta, hogy a csapások célpontokat értek, köztük parancsnoki és irányítóközpontokat, rakéták, rakéták és drónok raktárait, valamint logisztikai és lőszerellátási láncot biztosító létesítményeket.

Az amerikai kormányzat szerint a pénteki légicsapások sikeresek voltak – erről John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője beszélt szombat hajnalban. „A védelmi minisztérium az okozott károk felmérésének kezdeti szakaszában van, de úgy gondoljuk, hogy a támadások sikeresek voltak. Jelenleg nem tudjuk, hogy hány fegyveres halt meg vagy sebesült meg” – mondta. A védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint „a célpontokat úgy választották ki, hogy azok gyengítsék és aláássák az iráni Forradalmi Gárda és az általa finanszírozott és támogatott csoportok képességeit”.

John Kirby elmondása szerint az amerikai fegyveres erők az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok 7 létesítményét támadták, ezek közül három Irakban, négy Szíriában található. A mintegy 30 percig tartó művelet során az amerikai repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak fel.