Titokban emelték, majd visszadátumozva tették közzé a miniszterek fizetését, már hárman keresnek 5 milliót

belföld
február 03., 07:49

Titokban emelték, majd titokban és visszadátumozva tették közzé a kormány.hu-n a miniszterek és államtitkárok illetményéről szóló adatlapokat, írja a 24.hu, amely január elején közérdekű adatigényléssel fordult minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése.

A lap szerint az adatlapok pénteken, február 2-án kerülhettek fel, december 31-i dátummal a kormányzati honlapra, „vélhetően a vagyonnyilatkozati hullámra időzítve, amivel több száz dokumentum mögé elrejtve csempészhették fel a portálra”. Mivel a miniszterek és államtitkárok illetményét nem jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg, ha nem árulják el, nem lehet tudni, hogy mennyit keresnek az állami vezetők.

A titkolózás nem volt véletlen: ahogy sejteni lehetett, nemcsak a Belügyminisztériumban – amely ezt véletlenül közzétette –, hanem az összes minisztériumban 17,5 százalékkal nőtt az összes államtitkár és miniszter illetménye. Így az államtitkároknak havi 1 975 000 helyett havi 2 321 000 forintot kapnak ezután, míg a miniszterek illetménye 2 633 000 forintról 3 095 000 forintra emelkedett. A KSH legutolsó, novemberi adatai szerint a magyarországi fizetések tavaly ennél kisebb mértékben, átlagosan 14,1 százalékkal nőttek.

A lap szerint teljesen új információ, hogy Nagy Márton és Csák János után „egy harmadik miniszter csatlakozott az 5 milliós illetményű miniszterek exkluzív klubjába, aki nem más, mint Lantos Csaba energiaügyi miniszter”.