Kirúgták a lengyel „Terror Háza” jobboldali vezetőjét, intenzív kulturális tisztogatásokban a Tusk-kormány

külföld
február 04., 13:07

Felmentette a lengyel kulturális miniszter a gdański Második Világháborús Múzeum igazgatóját. Grzegorz Berendt eltávolítása az októberi lengyel választások utáni kulturális átrendezések újabb látványos pontja: az általa vezetett intézmény a kritikák szerint a PiS emlékezetpolitikai üzeneteit közvetítette, a megítélése hasonló vitákat váltott ki, mint nálunk a Terror Háza.

A gdański vilgáháborús múzeum megnyitását az akkor is a miniszterelnöki székben ülő Tusk még 2007-ben kezdeményezte. A múzeum tíz évvel később nyílt meg, a vezetésével Pawel Machcewicz történészt bízták meg. A jobboldali PiS, Kaczyński pártja sokszor támadta az intézményt.

photo_camera A gdański Második Világháborús Múzeum. Forrás: Wikipedia

Azt kifogásolták főleg, hogy a kiállítások túlságosan kozmopoliták, a lengyel történelmet, a II. világháborús lengyel magatartást nem kellő hősiessséggel mutatják be, és a kollaboráció történeteinek felelevenítésével azt a látszatot keltik, hogy a lengyel katolikusok között sokan együttműködtek a nácikkal. Ezt például a liberális oldalon többnyire a múlttal való szembenézésnek tekintik, a lengyel jobboldalon azonban "szégyenpedagógiáról" beszélnek, azt gondolva, hogy az nemzeti büszkeség szándékos rombolását célozza.

Végül a PiS-kormány egy intézményösszevonásos trükkel tudta elmozdítani az igazgatót, ezután az állandó kiállítás forgatókönyvét lényegileg megváltoztatták. Azóta a PiS ellenfelei támadják azzal a múzeumot, hogy az a PiS emlékezetpolitikai propagandáját közvetíti.

Az októberi választások után felállt a Tusk-kormány, Bartłomiej Sienkiewicz miniszter pedig most kirúgta a gdański múzeum jelenlegi jobboldali igazgatóját. A nem hivatalos indoklás azonban elsőre problémásnak tűnik: eszerint Berendtnek a miniszterhez benyújtott nyilatkozata miatt kell mennie, melyben leírja, hogy nem azonosul a minisztérium politikájával és tevékenységével.

Hogy ez munkajogilag pontosan milyen pontba ütközik, még válaszra vár, de a történet újabb példa lehet arra, hogy mennyire nem egyszerű jogilag megkérdőjelezhetetlen módon végigvinni a váltást a PiS regnálása után, főleg, hogy Kaczyński pártja az intézmények elfoglalásában is jeleskedett.

Korábban a pártpropagandaként működtett lengyel köztévé vezetőit távolították el Tuskék jogilag kétséges módon, de a másfél hónapja hivatalban lévő Sienkiewicz minisztersége alatt több más, az előző kormányhoz köthető intézményvezető is távozott, pénteken például Łukasz Gawelłnek, a varsói Nemzeti Múzeum igazgatójának is fel kellett állnia.