Nagyon simán hozta az első igazi előválasztást Biden

külföld
február 04., 08:59

Nagyon simán, a szavazatok váhatóan 96 százalékát begyűjtve nyerte meg Joe Biden amerikai elnök a dél-karolinai demokrata párti előválasztást. Valódi versenyre eleve nem volt kilátás, Miarianna Williamson írónő és Dean Phillips kongresszusi képviselő Bidenhez képest politikailag súlytalanok, és ezt tükrözi is az előrejelzések szerinti 1-2 százalékos eredményük.

Dél-Karolina most először nyitja a demokrata előválasztások sorát, és ez keltett némi feszültséget a demokratáknál. A hagyományosan kezdő Iowa még elfogadta, hogy náluk ezúttal csak levélben lehet jelölni, New Hampshire-ben viszont kenyértörésig ment a dolog: miután az állam demokratái ragaszkodtak hozzá, hogy ők legyenek az elsők, egyszerűen elvették a jelölő jogukat.

photo_camera Demokrata szimpatizánssufni Orangeburgban. Fotó: ALLISON JOYCE/AFP

Dél-Karolina vörös, vagyis republikánusnak számít, de nem ezért akart itt indítani Biden csapata. Azon kívül, hogy négy éve az itteni előválasztás adott új lendületet a kampányának (pár nappal később a szuperkedden el is dőlt, hogy Biden lesz Trump kihívója), az volt a döntő, hogy ezzel üzenhetett a fekete szavazóknak, akik között a felmérések szerint csökkent a támogatottsága. A demokratának elemi szüksége lenne a fekete voksok minél teljesebb begyűjtésére a novemberi elnökválasztáson.

Biden a papírformnak megfelelően végül mind az 55 küldött szavazatát begyűjtötte az előrejelzések szerint Dél-Karolinában.

"2024-ben Dél-Karolina lakossága ismét megszólalt, és nincs kétségem afelől, hogy elindított minket afelé, hogy ismét megnyerjük az elnöki tisztséget – és ismét legyőzzük Donald Trumpot”

- mondta az előválasztáson Biden.

A Republikánus Párt majd csak február 24-én tartja Dél-Karolinában a saját előválasztását. Az államban Donald Trump magabiztos győzelme várható egyetlen megmaradt kihívójával, Nikki Haley-vel szemben.