A párizsiak megszavazták, hogy háromszorosára emeljék a SUV-ok parkolási díját

külföld
február 05., 07:41

A francia fővárosban helyi népszavazáson döntöttek arról, hogy a terepjárók parkolási díjait drasztikusan emeljék. Ezentúl óránként 18 eurót kell majd fizetniük az 1,6 tonnás vagy annál nehezebb autók gazdáinak, háromszor annyit, mint korábban. A szavazók 54,55 százaléka szavazott az emelés mellett.

SUV az Eiffel-torony előtt
photo_camera SUV az Eiffel-torony előtt Fotó: NANCY WANGUE MOUSSISSA/AFP

A szavazást Anne Hidalgo szocialista polgármester kezdeményezte. A párizsi városháza világossá tette, hogy a lépéssel meg akarják állítani a sok helyet elfoglaló és igen szennyező típusok terjedését, és az autógyártóknak is üzenni akarnak. A SUV-ok nemcsak a több elfoglalt parkolóhely és a szennyezés miatt annyira károsak a nagyvárosi közlekedésre nézve: felfújt méretük miatt akadályozzák a motorosok, robogósok és kerékpárosok közlekedését is – írtuk erről korábban.

A lépéssel Párizs nem lesz úttörő, mert a külvárosaival együtt közel Budapest-lakossású Lyon nemrég már elfogadta a saját, hasonló célú rendeletét. A konkrét megközelítés azonban kissé eltérő a két francia nagyvárosban: Lyonban a helyi lakosok eddig havonta 20 eurót fizettek a parkolásért, a jövőben viszont a járművük mérete és szennyezése alapján 15 és 45 euró közötti összeget fizethetnek. Párizsban a helyi díj marad, az emelés a nem a körzetben lakók óránként díjára vonatkozik, ha megszavazza a lakosság.

(BBC)