Károly rákos

külföld
február 05., 18:19

III. Károly brit királyt egyfajta rákbetegséggel diagnosztizálták – közölte a Buckingham-palota, ami szerint nem prosztatarákról van szó, hanem Károlynak a közelmúltbeli prosztata-megnagyobbodás miatti kezelésén fedezték fel. A rák típusát nem hozták nyilvánosságra, de a palota közleménye szerint a király elkezdte a „rendszeres kezeléseket”.

A Buckingham-palota szerint a király „továbbra is teljesen pozitív a kezelésével kapcsolatban, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a teljes közszolgálatba”. Elhalasztja a nyilvános elfoglaltságait, és várhatóan más magas rangú királyi családtagok is segítenek majd neki a kezelés alatt.

A 75 éves király reggel tért vissza Londonba a norfolki Sandringhamből, és a palota szerint kezelést kapott. A rák stádiumáról vagy a prognózisról további részleteket nem osztanak meg.

Bár nyilvános rendezvényeit szünetelteti, a király továbbra is ellátja az alkotmányos államfői feladatait, beleértve a papírmunkát és a zártkörű találkozókat is. Vasárnap egy sandringhami misén látták, ahol integetett a tömegeknek.

II. Erzsébet néhai brit királynő fia, III. Károly a beiktatásán 2023. május 6-án.
photo_camera II. Erzsébet néhai brit királynő fia, III. Károly a beiktatásán 2023. május 6-án. Fotó: Andrew Milligan/AFP

Több mint egy hete prosztataműtéten esett át egy londoni magánkórházban. A király úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza prosztatakezelését, azzal a céllal, hogy több férfit ösztönözzön a prosztatavizsgálatra – közölte akkor a palota. Azt mondták, Károly örült, hogy felhívta a figyelmet a problémára, mivel a brit egészségügyi hatóság a prosztatabetegségekkel kapcsolatos kérdések megugrásáról számolt be.

Sokféle rák esetében az életkorral nő a betegedés kialakulásának esélye. Az Egyesült Királyság adatai szerint évente átlagosan az új rákos megbetegedések 36 százaléka fordult elő 75 év felettieknél. (BBC)