Több mint nyolcvan százalékot kapott a választáson demokráciát teljesen leépítő, de a népét lekötelező salvadori elnök

külföld
február 05., 09:32

Nayib Bukele már jóval azelőtt győztesnek hirdette magát, hogy a vasárnapi választások eredményei kijöttek volna. „Számításaink szerint az elnökválasztást a szavazatok több mint 85%-ával és a 60 képviselőből legalább 58 képviselővel nyertük meg. Ez rekord a egész demokratikus világ történelmében” – írta az X-en.

link Forrás

Végleges eredmény még most sincs, de az látszik, hogy a 2019 óta regnáló, mindössze 42 éves elnök valóban nagyot nyert. A szavazatok 31 százalékát számolták meg, eszerint pedig 83 százalékos támogatottsága van. Hogy Bukele győzelme mennyiben köthető a „demokratikus világhoz”, ahogy azt ő maga írta, már más kérdés.

Ahogy azt Bede Márton tavalyi, El Salvadorról szóló alapos cikkében írta, az ország stabilizálásának járulékos költségeként az elmúlt években felszámolták a demokráciát. A lakosság körülbelül két százaléka börtönben ül, köztük sok teljesen ártatlan ember is. Összesen 75 000 embert tartóztattak le bármilyen vád nélkül. Az egymáshoz préselt, szinte meztelen, agyontetovált salvadori rabok képei bejárták az egész világot.

A serpenyő másik felében az áll, hogy a Bukele által 2022-ben bevezetett rendkívüli állapotnak köszönhetően gyakorlatilag megszűntek a bandaharcok a kis latin-amerikai országban, ahol az előző évtizedekben mindennaposak voltak, és megkeserítették az öt és félmilliós lakosság életét.

Bukulele hívei az elnöki palota előtt a választás estéjén San Salvadorban.
photo_camera Bukulele hívei az elnöki palota előtt a választás estéjén San Salvadorban. Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

Az elnök népszerűsége ennek megfelelően óriási, ennek bizonyítéka a választási győzelem is. Bukele azt mondta, újabb elnöksége alatt folytatni fogja a bandaellenesnek hívott harcot és az ország átalakítását.

(Reuters)