A bíróság 133 titkos megfigyelést engedélyezett tavaly, de a telefonlehallgatások száma ennek többszöröse lehetett

belföld
február 06., 05:29

Százharminchárom alkalommal engedélyezett tavaly a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági feladatok ellátása során titkos információgyűjtést, ez kevesebb az egy évvel korábbinál, akkor 149 ilyen engedély született, írja a hvg.hu. Mivel egy-egy kiadott engedély több célszemélyt is takarhat, valószínűleg ennél több embert figyeltek meg tavaly a leplezett eszközöket alkalmazó állami szervek. A tavalyelőtti 149 engedély összesen 251 célszemélyre vonatkozott, a tavaly megfigyeltek számát viszont nem közölték a lappal.

Ennél azonban jóval több alkalommal kerülhetett sor például telefonlehallgatásokra, miután titkos információgyűjtésre az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt. Az igazságügyi tárca már tavaly sem árulta el, hány ilyen ügyben járt el, csak annyit közöltek, hogy 2021-ben „1469 db külső engedélyhez kötött információgyűjtés előterjesztés került a tárcához”.

A lap hozzáteszi: emellett vannak olyan leplezett eszközök, amelyek alkalmazásához nem kell engedélyt szerezniük az érintett állami szerveknek, ilyen például az, ha informátort alkalmaznak, adatokat gyűjtenek. A Facebook anyacége, a Meta januárban tette közzé a 2023 január-június közötti időszak adatait a különböző állami, hatósági adatkérésekkel kapcsolatban.

Ebből kiderül: a magyar állam 2022-ben 1224 darab megkeresést küldött, 2023 januártól júniusig viszont már fél év alatt 1033 darab adatkérést küldtek. Sürgős, vészhelyzeti kérvényt 13 esetben kaptak Magyarországtól.