Házas emberrel folytatott viszonyt, visszaadja koronáját az ukrán származású japán szépségkirálynő

külföld
február 06., 05:20
Középen Karolina Shinoo, Japán első európai származású szépségkirálynője, aki végül visszaadta koronáját
photo_camera Középen Karolina Shinoo, Japán első európai származású szépségkirálynője, aki végül visszaadta koronáját Fotó: MISS JAPAN ASSOCIATION/via REUTERS

Két hete nagy karriert futott a hír – nemcsak Japánban, de világszerte – hogy az ukrán származású Karolina Shiino nyerte el az idei Miss Nippon koronáját.

A 26 éves Shiino 5 éves kora óta él Japánban, állítása szerint kifejezetten azért is indult el a versenyen, mert arra vágyott, hogy elismerjék és tiszteljék mint teljes jogú japánt, és nem is kellett csalódnia a zsűriben.

De a részvétele vitákat generált, a japán ugyanis alapvetően homogén társadalom, ahol alapvetően változékony a bevándorlók megítélése. Shiinot sok kritika érte, amiért nem képviseli a „hagyományos japán szépségideált”. Ő az első, aki európai származásúként lett Japán szépe.

Az ilyen díj hirtelen jött érdeklődéssel jár – többek közt a bulvársajtó részéről is. A Shukan Bunshun tokiói hetilap legfrissebb száma arról közölt cikket, hogy Shiino viszonyt folytat egy házas férfivel, akinek civil szakmája orvos, és influenszerként is ismert. Az illető nem cáfolta az állítást.

Jellegzetesen japán részlete a történetnek, hogy első körben a szépségverseny szervezői vették védelmükbe Shiinot azzal, hogy nem tudott arról, hogy az illető férfi házas. De aztán Shiino megvallotta, hogy ez nem igaz; tudott a férfi másik életéről és családjáról. Elnézést kért, amiért megvezette a szervezőket, és lemondott frissen szerzett címéről.

Hétfőn Shiino közleményt adott ki, amiben elnézést kért, amiért nem mondott igazat, állítása szerint pánik és félelem vezérelte. Mindenkitől elnézést kért, aki úgy érezte, árulás áldozata lett.

Japánnak így most hivatalosan nincs szépségkirálynője. (BBC)