Novák Katalin a pedofil bűnöző bűnsegédjének felmentéséről: „Természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket”

belföld
február 06., 11:40

„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – csak annyit mondott Novák Katalin az ATV kérdésére a hatalmas közfelháborodást kiváltó kegyelmi döntéséről. Később még arról is beszélt: van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetesnek nevezte azt,

hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is.

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom” - ezt is mondta a köztársasági elnök az örmény államfővel tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte „az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz.”

Arra a kérdésre, hogy megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, nem adott egyenes választ. Az ATV szerint azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.

Mióta a múlt pénteken megírtuk, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi pedofil igazgatója bűntársának, a molesztálásokat eltussolni próbáló egykori igazgatóhelyettesnek, egyre nagyobb botrány kerekedik az esetből. Pénteken tüntetés lesz a várban, többen az elnök lemondását kezdeményezik.

Donáth Anna szerint se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs Novákban, a DK méltatlansági eljárást kezdeményezne, és aláírásgyűjtést indít, a Momentum, szintén Novák lemondását követelve elkordonozta a Sándor-palotát, és megszólalt a pedofil igazgató egyik egykori áldozata is, azt üzenve Nováknak, hogy szégyellje magát. Novák közben a hivatalos Facebookján előbb túrázós videót osztott meg, majd egy, a békési tanyasi élet szépségeit bemutató videóban cukiskodott.