Törvénybe foglalnák, hogy nem kell felvenni a főnök munkaidőn kívüli hívásait

külföld
február 07., 08:32

Ausztrália olyan új törvényeket tervez bevezetni, amelyek feljogosítják a munkavállalókat arra, hogy a munkaidőn kívül figyelmen kívül hagyhassák a főnökük hívásait és üzeneteit anélkül, hogy emiatt megbüntethetnék őket. Mi több, a szabályt megszegő munkáltatókra még pénzbírság is kiszabható lenne.

A munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó törvények módosításának javaslatát a szövetségi kormány nyújtotta be a parlamentnek, hogy ezzel védjék a munkavállalók jogait, és segítsenek helyreállítani a munka és a magánélet egyensúlyát.

A szenátorok többsége már tetszését fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, a munkaügyi miniszter szerint pedig ezzel meg tudnák akadályozni a fizetetlen túlórát. A törvényjavaslat kritikusai szerint viszont ellehetetlenítenék a rugalmas munkavégzést és a versenyképességre is hatással lenne.

Franciaországban, Spanyolországban és az Európai Unió más országaiban már érvényben vannak hasonló törvények, amelyek feljogosítják az alkalmazottakat arra, hogy munkaidőn kívül kikapcsolják a telefonjukat. (Reuters)