Az egyik bicskei áldozat úgy érzi, Novák Katalin kegyelemadása megfosztja őket a méltó igazságszolgáltatástól

POLITIKA
február 07., 16:30

Nehéz szavakat találni, mikor a kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól. A megválaszolatlan kérdések és a kegyelmet élvező bűnöző körüli homály mélységes aggodalmat váltanak ki azokból, akik szenvedtek, s a társadalomban egyaránt” -írta a köztársasági elnök oldalán Pop Mert, aki 2016 októberében az RTL-nek mondta el társaival együtt, hogyan zaklatták a nevelők éveken át a bicskei gyerekotthon kiskorú lakóit.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Aztán tavaly Novák Katalin elnöki kegyelmet adott az otthon az egykori igazgatóhelyettesének, aki tudott róla, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, majd hamis vallomásra akarta kényszeríteni a molesztált gyerekeket. Hogy Novák miért tartotta indokoltnak a kegyelemadást, nem árulta el.

Pop Mert Julián most azt írta az elnöknek, hogy „az indokolás hiánya és a kegyelmi döntés hátterének titkolózása csak növeli a köztársasági elnök intézkedése iránti kétségeket és az általános bizalmatlanságot”. Úgy gondolja, az áldozatok megérdemlik a válaszokat és az igazságot. „Az elnöki hivatalnak felelősséget kell vállalnia a válaszok hiányáért és az áldozatokkal szembeni kötelességéért. Az elkövetett bűncselekmények súlyával szembesítve a kegyelmi döntés váratlan és megmagyarázhatatlan, ami mély fájdalmat és csalódást okoz az érintetteknek, tovább nehezítve az Ő életüket”.