Az EP megfosztja mentelmi jogától a költségvetési csalással megvádolt Eva Kailit

eu
február 07., 08:27

Az Európai Parlament korrupcióval gyanúsított volt alelnökét, Eva Kailit kedden megfosztotta mentelmi jogától az Európai Parlament. Ahogy a Reuters is írja, így már elkezdődhet a vizsgálat Kaili 2015-ös, 150 ezer eurós uniós költségvetési csalási ügyében.

Eva Kaili, az Európai Parlament bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás gyanújával vizsgálati fogságba helyezett görög alelnökeként december 7-én.
photo_camera Eva Kaili, az Európai Parlament bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás gyanújával vizsgálati fogságba helyezett görög alelnökeként december 7-én. Fotó: ERIC VIDAL/AFP

Ennek az ügynek nincs köze a Katar-gate nevű korrupciós botrányhoz, amiben szintén érintett a görög politikus. Kailit 2022 decemberében három másik EP-képviselővel együtt vették őrizetbe a belga rendőrök, mert a gyanú szerint Katartól fogadtak el pénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat.

Kaili ügyvédjének irodája a Reuters szemléje szerint a Politicónak korábban azt mondta, további jogi lépéseket tesz, ha felfüggesztik Kaili mentelmi jogát.