Közel 700 milliárd forint érkezik az EU-tól a magyar pedagógusok béremelésére

oktatás
február 07., 09:44

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtóközleménye szerint „a napokban megvalósult a pedagógusok tartós béremelésének első lépése”, miután az EU az Európai Szociális Alap Pluszból 1,8 milliárd euróval – jelenlegi árfolyamon 700 milliárd forinttal – támogatja mindezt.

A pedagógusok átlagbérének – lépcsőzetes emeléssel – 2025. január 1-ig kell elérnie a diplomás átlagbér legalább 80 százalékát, és ezt a szintet legalább 2030. december 31-ig fent kell tartani.

A közleményben azt írják, 2017 óta az Európai Bizottság országjelentései és 2019 óta az Európai Tanács országspecifikus ajánlásai többször felhívták a figyelmet a tanárhiány növekvő problémájára, és ennek okaként a bérek alacsony szintjére. A magyarországi pedagógusok átlagbére a diplomás átlagbér 60 százaléka körül volt, szemben a 90 százalékos EU-átlaggal.

A közlemény arra már nem tér ki, hogy a tanárok többségének bérét végül csak a fokozatához tartozó minimumösszeggel emelték, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének összesítése szerint a januári, átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövelés ellenére a pedagógusok átlagfizetése továbbra is elmarad a diplomások átlagkeresetétől, annak még a 72 százalékát sem éri el.