Leszavazta az amerikai szenátus az Ukrajnának szánt 60 milliárdos támogatást, amit a bevándorlási reformmal kötöttek össze

külföld
február 07., 20:54

Az amerikai szenátus szerdán leszavazta azt az átfogó javaslatot, ami szigorúbb határellenőrzést vezetett volna be, valamint új támogatásokat nyújtott volna Ukrajnának és Izraelnek. Végül csak 49-en szavaztak mellette, 50-en ellene. A törvényjavaslat elfogadásához 60 igen szavazatra lett volna szükség.

Az összesen 118,3 milliárd dolláros csomag három részből állt:

  • 20,2 milliárdot fordítottak volna a bevándorlási reformra. Ennek részeként korlátozták volna a menedékkérelmek elfogadását, ha a határátlépések száma meghaladja a heti ötezer főt.
  • Ukrajna támogatására 60 milliárdot szántak volna.
  • 14,1 milliárddal Izraelt támogatták volna.

A hónapokig tartó egyeztetések ellenére csak négy republikánus képviselő akadt, aki hajlandó volt megszavazni a javaslatot.

Ugyanakkor a szenátus várhatóan még szavaz szerdán egy 96 milliárd dolláros csomagról, amiben a bevándorlásról szóló rendelkezések nem szerepelnek, csak a külföldi segélyek. Ebben ott lesznek a csendes-óceáni térségnek szánt támogatások is. A republikánus Roger Wicker szerint ez a csomag meg fogja kapni a szükséges 60 szavazatot. Kérdés viszont, hogy a képviselőházban az Ukrajna támogatását ellenző republikánusok átengedik-e. (Reuters)