Ha van 3 milliód, lehet egy négyzetméternyi új lakásod a Várban

gazdaság
február 08., 11:39

A fővárosban jelentősen, 1,9 százalékkal nőttek, országosan 0,1 százalékkal csökkentek, vagyis lényegében stagnáltak a lakásárak idén januárban. Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosban egy év alatt 2,4 százalékkal drágultak a lakások. Már csak négy olyan kerület van, ahol az új építésűek négyzetméterenkénti ára nem éri el az egymillió forintot, viszont öt kerületben már meghaladja a kétmilliót, sőt, az I. kerületben közel jár a 3 millióhoz egy új építésű lakás egyetlen négyzetmétere.

link Forrás

A budai oldalon három, a pesti oldalon két olyan kerület volt, ahol idén januárban az új lakások négyzetméterenkénti átlagára átlépte a kétmillió forintot. A legalacsonyabbak a főváros keleti peremén lévő új lakások, a XVIII. kerületben még a 900 ezer forintot is alig haladt meg egy négyzetméter átlagára.

Az új építésű lakások fővárosi átlagára januárban négyzetméterenként 1,316 millió forint volt, ennél kilenc kerületben voltak magasabbak, tizennégyben alacsonyabbak az árak.

A használt lakások ára is érezhetően megnőtt ez év elején, már kilenc kerületben haladja meg az egymillió forintot négyzetméterenként. A használtlakás-piacon az V. kerületi lakásárak a legmagasabbak, meghaladják a másfél millió forintos négyzetméterenkénti szintet.

link Forrás

A budai kerületek közül csak a XXII. kerületben nem érte el az egymilliót a használt lakások négyzetméterenkénti ára. A fővárosi átlagos használt lakás egy négyzetmétere 975 ezer forint volt, ennél tíz kerületben magasabbak, tizenháromban alacsonyabbak az árak.

A két adatsor összevetése egyértelműen azt mutatja, hogy az I., II., az V. és a XII. kerületek ingatlanárai a legmagasabbak. Az új lakások – vélhetően a kisebb kínálat miatt – meglehetősen drágák a VII. és a IX. kerületben.

Egyetlen kerület van, ahol a használt lakások négyzetméterenkénti átlagára meghaladta az újakét (II.), de meglehetősen közel van egymáshoz a két lakástípus ára a XII. kerületben is. A másik végletet a VIII. kerület jelenti, ahol a használt lakások négyzetméterenkénti ára csak 36 százaléka volt az újakénak, ezenkívül egy olyan kerület volt, a XI., ahol a használt lakások átlagos négyzetméterára nem érte el az újak felét sem.