Zelenszkij kirúgta Valerij Zaluzsnij főparancsnokot

külföld
február 08., 17:06

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát, írja a Politico.

Valerij Zaluzsnij
photo_camera Valerij Zaluzsnij Fotó: HANDOUT/AFP

„Megköszöntem neki az elmúlt két évet” – írta Zelenszkij a közösségi médiában, hozzátéve, hogy azt is megbeszélték, hogy ki kerüljön a helyére. Zelenszkij azt is javasolta, hogy Zaluzsnij „maradjon a csapat tagja”.

Több cikket is írtunk a 444-en az ukrán elnök és a főparancsnok közötti rivalizálásról, a konfliktus részint azzal magyarázható, hogy utóbbi népszerűsége meghaladja előbbiét - ilyennel Zelenszkijnek nemigen kellett szembesülnie az elnökválasztási kampánya, majd a totális háború kirobbanásának első napjai óta –, részint azzal, hogy a háború menetét, állását és kilátásait gyakran ítélik meg eltérően.

A nyilvánosság előtti nyitó pengeváltás novemberben zajlott le közöttük, amikor Valerij Zaluzsnij az Economistnak arról beszélt, hogy a háború zsákutcába jutott, amire Zelenszkij azzal reagált, hogy szó sincs erről, és a katonák jobban teszik, ha nem politizálnak.