Az önkormányzatnak semmi beleszólása abba, hogy akkumulátorbontó jön a faluba, mindenről fent döntenek, "a jóisten alatt közvetlenül"

belföld
február 09., 07:30

A sóskúti polgármester szerint nekik semmi beleszólásuk nincs abba, hogy a Pest megyei településen akkumulátorbontó lesz, mindenről a kormány dönt, nekik valójában nincs semmi szükségük az üzemre. König Ferenc az RTL-nek adott nagyinterjút. Ebben arról beszélt, hogy mindenről közvetlenül „fent döntenek”. Tiltakozni, népszavazást tartani sincs szerinte értelme, ezzel csak azt érhetik el, hogy az adóbevételeket is elveszik Sóskútról, ahogy az megtörtént több más településen is. Ritkán lehet látni ennyire tisztán, mint ebből a beszámolóból, hogy hol tart az önkormányzatiság Magyarországon.

„Bármennyi gyár idejöhet, ha a kormány úgy dönt”

– mondta az RTL-nek adott 50 perces interjújában König Ferenc, Sóskút polgármestere. Január közepén derült ki, hogy a Pest megyei faluban a szlovén Andrada csoport akkumulátorbontó üzemet akar létesíteni, miután a korábban kinézett helyszínen, Alsózsolcán a helyi ellenállás miatt meghiúsult a projektjük. Ezután Sóskúton is éles tiltakozás indult, a helyi fórumról a polgármestert rendőrautónak kellett kimenekítenie. Az LMP közmeghallgatást szervezett és petíciót indított a beruházással kapcsolatban, sokan König lemondását követelik.

A polgármester szerint azonban neki semmi köze a projekthez, ő maga is csak az utolsó pillanatban szerzett arról tudomást, amikor felhívták a Nemzeti Befektetési Ügynökségből (HIPA), hogy berendeljék, ahol aztán közölték vele, másnap délre hívja össze a képviselő-testületet.

„Az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt.” Erről, mint mondta, a legmagasabb szinten döntenek: „Fönt, a jóisten alatt közvetlenül.” A polgármester szerint ezért a tiltakozók eltévesztették a címet, nem őt kellene támadniuk. „Bem tér, vagy fenn a Vár. Ott lehet, ott döntenek. Ott döntöttek erről. Nem a helyi képviselő testület, és nem König Ferenc. Én senkit nem hívtam ide” – mondta.

link Forrás

Szerinte a helyi népszavazásnak sincs semmi értelme, mert a kormány bármit kiemelt beruházási területte nyilváníthat, és „ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen”. Szerinte „a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni. Mert nem. Ezt nem engedi meg a kormány” – mondta König az RTL-nek.

A polgármester attól tart, hogy a tiltakozások miatt a végén még a helyi adóbevételeket is elveszik. „Hát Gödöt elvitték, nem? Iváncsát elvitték. Ráckeresztúrt elvitték, gumigyárral, mindennel együtt. Dunaújvárost elvitték. Ez nem példa nélküli. A kormány megköszöni a támogatást, és nyom egy gombot.”

Sóskútnak egyébként a polgármester szerint nincs semmi szüksége erre az akkumultárbontóra: „Ez az ipari park jelenleg annyi munkahelyet ad, hogy a csecsemőket és aggastyánokat beleszámolva is több, mint amennyi lakosunk van. Tehát nekünk ez nem kell.”