Akkora felháborodás fogadta a polgármestert a sóskúti akkugyár tervei miatt, hogy rendőrautóval kellett kimenekíteni

POLITIKA
január 30., 18:12

König Ferenc, Sóskút polgármestere tájékoztató fórumot hirdetett meg kedd délután 5 órára a sóskúti iskola tornatermébe.

A téma az Andrada akkumulátor-feldolgozó üzemének létesítése volt, amit már Alsózsolcáról is elüldöztek. A polgármester előre közölte, hogy csak azok vehetnek részt a fórumon, akik igazolni tudják, hogy helyi lakosok, és a sajtó előtt sem lesz nyilvános az esemény.

A helyszínnél már negyed öt előtt gyülekezni kezdtek az emberek. Még el sem kezdődött az esemény, már több százan verődtek össze: tiltakozók, helyi és környékbeli lakosok, képviselők, LMP-s és momentumos politikusok, a Magyar Önvédelmi Mozgalom radikálisai, civilek Pusztazámorból, Tárnokról, Érdről is.

Az érdeklődés nem volt annyira meglepő azután, hogy az LMP múlt héten több száz fős alternatív közmeghallgatást tartott az Andrada-ügyben, és már akkor se fértek be az emberek a lovarda éttermébe.

link Forrás

A polgármestert, aki fél öt körül érkezett meg, ténylegesen be kellett kísérni a tornaterembe, miközben folyamatosan pocskondiázták és lemondásra szólították fel a tömegből többen is.

Hiába volt biztosítás, sokan azok közül is benyomakodtak a fórumra, akik nem tudták igazolni lakcímüket. (Az sem egyértelmű, mennyire jogszerű ilyen módon megszűrni a részvételt egy fórumon.) A tömeg folyamatosan szidta a polgármestert, lemondását követelték, de kaptak a jelenlévő újságírók is beszólásokat, amiért eltorlaszolják a helyiség előtt az utat.

photo_camera Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang

Olyan ellenséges volt a hangulat, hogy a hivatalos fórumot végül nem tudták megtartani, legalábbis ami König beszédét illeti – őt ki kellett menekíteni a teremből, hogy aztán néhány sarokkal arrébb egy rendőrautóba ültessék, az vitte haza.

A Hang így írta le a történteket:

„A településvezető végül ekkor, a körzeti megbízott autójába szállva szólalt meg először arra kérve őt, «vigyél haza»”.

photo_camera Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang

A tömeg egy része fél 6 után átvonult a polgármesteri hivatal elé, ahol az LMP-s Tetlák Örs érdi alpolgármester javaslatára fáklyás tüntetést hirdetett meg.

Az események és a tudósítások megjelenése után az önkormányzat közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy száz sóskúti lakos békésen várta a rendezvényt, amit „a településen kívülről érkező fenyegető tüntető” zavart meg, miután betörtek a terembe.

„A normális, érvelő párbeszéd nyilvánvalóan lehetetlenné vált a mai napon. A kívülről importált fenyegető csoportoknak, amelyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön. Az Andrada továbbra is szeretné tájékoztatni a helyi embereket és békés párbeszédet folytatni, de ezek a fenyegető csoportok ezt ma lehetetlenné tették. Döntésünk kizárólag szakmai alapú lesz és nem befolyásolják az ilyen fenyegetések” – írta a levélben König, nem térve ki arra, hogy ki importált embereket Sóskútra.

(Hang / Mérce)